Skip to main content

Az igus új kopásálló anyagot fejlesztett ki a magas hőmérsékletű alkalmazásokhoz, amely segít biztosítani a megbízható és tartós működést, és különösen előnyös lesz az élelmiszer- és csomagolóipar számára.

Az új anyagot az iglide AX500 hosszú élettartamú csapágy alapanyagaként használják fel, amely ellenáll a súrlódásnak, a hőnek és az elektrosztatikus töltéseknek egyaránt. Az élelmiszer- és csomagolóipari alkalmazások csapágypontjai gyakran magas hőmérsékletnek és sebességnek vannak kitéve, és az új AX500 anyag megbízhatóan működik ilyen helyzetekben.
A rendkívül érzékeny mechanizmusokkal felszerelt adagolórendszerek több ezer zsákot képesek pillanatok alatt megtölteni. Ezután a csúszdák és a hevederek a termékeket egy dobozba helyezik. Ennél a nagy sebességnél az összes csomagolószerkezet, különösen a csapágyak, kopásnak vannak kitéve.
Az új iglide AX500 nagy teljesítményű polimerből készült siklócsapágyak segítenek abban, hogy a csapágypontok karbantartásmentesek és tartósak legyenek. Az új anyag elektrosztatikusan disszipatív, így biztosítja, hogy a zacskók ne tapadjanak egymáshoz, és az alkalmazottak ne kapjanak áramütést.
Nagyon poros környezetben, például lisztfeldolgozásban, a szikrák porrobbanást is okozhatnak. Ezek a szikrák kis ívek formájában jelentkezhetnek, amikor a mozgó gépalkatrészek nem rendelkeznek elektromosan disszipatív kialakítással.

igus-elelmiszeripar-iglide-ax500

Kép forrása: press.igus.co.uk

Biztonságos, kopásálló csapágyak, még magas hőmérsékleten is

Az iglide AX500 kifejezetten magas hőmérsékleti tartományhoz is alkalmas, ezért olyan alkalmazásokban is használható, mint a sütők és a palackok tisztítása. Jó vegyszerállósága azt jelenti, hogy az agresszív tisztítószerek nem károsítják a csapágyat. Az sem probléma, ha az iglide AX500 élelmiszerrel érintkezik, mivel a tribológiailag optimalizált polimer a beágyazott szilárd kenőanyagokkal nem igényel további kenést élettartama során. Az anyag megfelel a 10/2011/EU rendeletnek is. Az iglide AX500 siklócsapágyak nemcsak karbantartást nem igényelnek, ellentétben a rozsdamentes acél csapágyakkal, hanem költségük és súlyuk is kisebb, mint a rozsdamentes acél csapágyaké.

Kopásteszt

Az iglide AX500 sokkal jobb kopási eredményeket ér el, mint az iglide A500. Az iglideA500 és az iglide AX500 kopását rozsdamentes acél tengelyeken végzett rotációs teszttel vizsgálták az igus saját laboratóriumában. Az új anyag olyan kopási együtthatót ért el, amely akár háromszor akkora volt, mint a korábbié.

 A fröccsöntésből származó speciális méretek néhány napon belül szállíthatók

Az igus jelenleg szabványméretekben kínálja az új csapágyat (6-20 mm átmérő), karimával vagy anélkül. Azonban, ha speciális méretekre lenne gyorsan szükség, akkor a FastLine szolgáltatás is elérhető a felhasználók számára. A házon belüli szerszámgyártás bővülése lehetővé teszi az igus számára, hogy néhány napon belül alacsony alkatrészáron gyártson és szállítson iglide polimer siklócsapágyakat egyedi méretekben is.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését vagy kérdése lenne, keresse kollégáinkat bizalommal!

Forrás: bearingtips.com