Skip to main content

Az igus polimer csapágyai kenés- és karbantartásmentesek, ráadásul az ökológiai lábnyomuk is jóval kisebb, mint acélból készült helyettesítőtermékeié.

Ideális esetben a csapágy teljesen steril környezetben működik, ahol nem juthat bele sem kosz sem egyéb szennyeződés. Azonban rendkívül kevés ilyen alkalmazás létezik a gyakorlatban. Jellemzőbb, hogy a csapágyaknak különféle halmazállapotú szennyeződéseknek, pornak, sőt akár forgácsnak is ellen kell állniuk. Ehhez viszont folyamatos kenésre és karbantartásra van szükségük, mely magas karbantartási költségeket vonhat maga után.

Az igus több, mint 50 éve foglalkozik motion plastics termékek fejlesztésével és gyártásával. A “motion plastics” az alacsony súrlódási együtthatójú, kiváló minőségű polimerekből készült mozgó alkatrészek ingus által létrehozott márkája. A motion plastics termékek alkalmazása környezetvédelmi szempontból is többféle előnnyel kecsegtet. A műanyag termékek életciklusuk során rendkívül mérsékelt hatást gyakorolnak környezetünkre. A gyártás során 50%-kal kevesebb ásványi olajat használnak fel, mint az acélból készült hasonló termékekhez, és 70%-kal kevesebbet, mintha alumíniumból készülne ugyanaz a termék. Tudván, hogy évente mintegy 54,4 milliárd tonna kenőanyag kerül a környezetbe, az igus kenésmentes polimerjei jelentős mértékben hozzájárulnak a környezet védelméhez.
Az igus polimer csapágyai kenés- és karbantartásmentesek, még akkor is, ha a tartó fémből készült. Az igus pontosan ezekhez a fémtartós rendszerekhez fejlesztette ki új iglidur J nagy teljesítményű műanyag csapágyait.

Az új, fémlemezházas önkenő csapágyak jelentősen csökkentik a karbantartási költségeket. Ezenkívül ez az új anyag megakadályozza a szennyeződések és a por lerakódását a csapágyban. Ez jelentős előnyt jelent a kopás szempontjából, és lehetővé teszi a gép váratlan leállásainak elkerülését. Az igubal csapágyak fröccsöntéssel készülnek, és gazdaságilag is előnyösek.
Néhány másodperc alatt felszerelhetők a golyóscsapágyak helyére a már meglévő szabványos fémházakba, vagy megvásárolhatók kedvező árú lemeztartóval.
A műanyag csapágy nagy kopásállósággal, és száraz üzemben nagyon alacsony súrlódási együtthatóval rendelkezik.
Jelenleg az igubal csapágyak három méretben kaphatók olcsó fémlemezházakhoz (Ø20, 25 és 30 mm) és fröccsöntött házakhoz (UC204-210).

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, forduljon szakértő kollégáinkhoz bizalommal!

Forrás: electricmotorengineering.com, igus.hu