Skip to main content

Az új igubal ® csapágyegységek karbantartásmentesek, továbbá gazdaságilag is hatékony alternatívát jelentenek a klasszikus öntöttvas csapágyházakkal szemben.

A mérnökök gyakran merítenek ihletet a természetből az új anyagok megalkotásához, így lett a fa az igus új igubal ® csapágyházainak tervezési alapja. A lapított sugarak maximális ellenállást biztosítanak a mechanikai igénybevételekkel szemben. A bionikus alakú házak, amelyek a mozgó műanyagipar nemzetközi vezetőjének nagy teljesítményű anyagaiból készülnek, nem igényelnek kenést vagy karbantartást.

A fém golyóscsapágyakkal ellátott öntött csapágyházak poros, nedves és koszos környezetben gyorsan elérik határaikat. Akár a cementgyárban szállítószalagon lévő csigákban, akár a szántóföldön a pótkocsik billenőberendezéseiben, hajlamosak a meghibásodásra. A nagyfokú szennyeződés és a nem megfelelő kenés felelős a korai csapágyhibák 80%-áért. Ráadásul folyamatos a korrózió veszélye is.

A nagy teljesítményű műanyagból készült kenésmentes csapágybetétek megoldják a problémát. Az igubal ® polimer csapágyegységek szabványos 20, 25 és 30 milliméteres méretben gyors, egy az egyben cserét tesznek lehetővé. Két- és négylyukú karimás csapágyak is kaphatók 20, 30 és 40 milliméteres méretben.

Az igus mérnökei két stratégiát alkalmaznak annak biztosítására, hogy a műanyag egységek kellően robusztusak legyenek az ipari alkalmazásokban:

  • Az első stratégia olyan szálakkal és töltőanyagokkal való munkára épül, amelyek megerősítik az igubal ® műanyagot, így az még folyamatos igénybevétel mellett is ellenáll a nagy felületi nyomásnak és élterhelésnek.
  • A második egy természeti mintát követ: a fa hajlatait vagyis az ágak és a törzs közötti kapcsolatot, vagy annak mintáját követve, ahol a fa szilárdan a talajban van rögzítve. A kialakítás különösen hatékony és robusztus.

A tervezők optimalizálták a ház bevágásainak alakját, és megszüntették az állandó sugarakat, hogy egyenletesebben oszlassák el a feszültséget. Ez rendkívül rugalmassá teszi az igubal ® csapágyházakat.
A vegyszerállóság, korróziómentesség és szennyeződésekkel szembeni ellenállóság az iglide J tribopolimerből készült csapágybetéteknek jelentősen hosszabb élettartamot biztosítanak számos ügyfélalkalmazásban a fém csapágyakkal szemben. Mindemellett a kenőanyagok hiánya csökkenti a karbantartási és tisztítási igényeket, és fokozza a környezetvédelmet. A rendszer egyetlen pontján sem található olyan kenőanyag, amely a környezetbe vagy a termékre kerülhet.

Az igus folyamatosan bővíti az igubal ® sorozat kínálatát

Az igus nemcsak az új csapágyegységekkel és karimás csapágyakkal bővíti az igubal ® termékcsaládot. Három csapágybetét is kapható a piacon 1, 1,5 és 2 hüvelykes belső átmérővel.
Továbbá az FDA-kompatibilis iglide A350 siklócsapágyak ára is körülbelül 50%-kal csökken a jövőben. Ennek az az oka, hogy az igus már nem kizárólag esztergálással gyártja a csapágyakat, hanem nemrégiben bevezette a költséghatékonyabb fröccsöntési eljárást.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, forduljon kollégáinkhoz bizalommal!

Forrás: bearingtips.com