Skip to main content

Partnerünk, az Enilive Ausztria GmbH, mely elsősorban kenőanyagok gyártásával foglalkozik a legkülönfélébb iparágakban, az osztrák postával együttműködve tesztelte az Eni által szabadalmazott HVOlution (hydrotreated vegetable oil) üzemanyagát.

HVOlution

HVOlution az Eni által gyártott hidrogénnel kezelt növényi olaj (HVO), dízel üzemanyag, amely 100%-ban megújuló összetevőket tartalmaz. Teljes értékű üzemanyag, mely növényi hulladékokból és egyéb, élelmezési célra nem alkalmas növényekből lett finomítva. Felhasználásakor akár 90%-kal is csökkenhet a szén-dioxid kibocsátás.
A HVOlution stabil, nem higroszkópos paraffinok keverékéből áll, ezért meglehetősen alacsony esélye van a bakteriális szennyeződések kialakulásának. Természetéből adódóan nagy százalékban keverhető fosszilis dízel üzemanyaggal, még az EN 590 európai szabvány által a hagyományos biodízelre (FAME) megengedett 7%-nál is jóval magasabb arányban. Az aromás és poliaromás anyagoktól, környezetre káros vegyületektől mentes HVOlution megfelel a szintézisből vagy hidrogénezésből származó paraffinos dízel üzemanyagra (XTL) vonatkozó EN15940:2023 európai szabvány előírásainak.

Enilive – Österreichische Post együttműködés

A teszt során az osztrák posta haszonjárművei több, mint 200.000 kilométert tettek meg. Ez idő alatt több, mint 100 x tankolták meg őket kizárólag HVOlution üzemanyaggal.
Az eredmények alapján a teszt sikeres volt! Nem volt tapasztalható semmilyen negatív hatás.
Egy dolog biztos: bárhogyan is nézzen ki a mobilitás jövője, a HVOlution támogatja a CO2-egyenértékű kibocsátás csökkentését a közlekedési ágazatban.