Skip to main content

A csapágy minden mozgó alkalmazás kritikus eleme. Feladata a forgó tengely támasztása, miközben csökkenti a súrlódást és ezáltal simává teszi a mozgást.

Ha hirtelen észreveszi, hogy az eddig csendesen működő csapágya zajt csap, az már egy intő jel, hogy valami baj van. Olvassa el cikkünket, hogy megismerhesse a zaj okait és a további teendőket!

Mi okozza a csapágyzajt?

A csapágyzaj leggyakoribb oka a szennyeződés.
A csapágy kiválasztásakor minden esetben figyelembe kell venni a környezett szennyezettségi szintjét. Amennyiben nem körültekintően választunk, a csapágyba szennyeződés juthat, ami idő előtti meghibásodáshoz és zajos működéshez vezethet.
A szennyeződés bejuthat felszereléskor vagy akár utánkenéskor is a gördülő elemek közé. Utóbbi esetben a tömítés sérülése vagy a zsírpisztolyba jutott idegen részecskék is okozhatják a problémát. Ezek a részecskék pedig forgás közben rongálják a futópályát, mely a gördülő elemek felpattanását, csörgését okozzák.

Mit kell tennie, ha észlelte a zajt?

A csapágyból szűrődő zaj sípoló, zörgő vagy akár morgásnak tűnő is lehet. Az a rossz hírünk, hogy mire meghallja ezt a zajt, a csapágya meghibásodott, és az egyetlen megoldás a csapágy mielőbbi cseréje.
Előfordulhat, hogy az utánkenés elnémítja a zajt. Ez azt jelenti, hogy megoldotta a problémát, igaz? Sajnos, ez nem így van. A zsír hozzáadása csak elfedi a problémát.
Ilyenkor segítségére lehetnek az állapotfigyelő technológiák, mint a rezgéselemzés vagy a termográfia, melyekkel megjósolhatja, meddig bírja még a csapágy és melyik az az utolsó pillanat mikor még biztonságosan kicserélheti azt.

Elég csak kicserélni, és mehet minden folyamat tovább?

Csábító lehet az a gondolat, hogy kicseréli a csapágyat és folytatja tovább a gyártást. Azonban érdemes a probléma mélyére nézni, mielőtt az újonnan beszerelt csapágy is meghibásodna. A kiváltó okok feltárása lehetővé teszi az enyhítő intézkedések bevezetését annak megakadályozására, hogy ugyanaz a probléma újra megjelenjen.
Bizonyosodjon meg rója, hogy a lehető leghatékonyabb tömítő megoldást alkalmazza az üzemeltetési körülményei között, és minden egyes karbantartás alkalmával ellenőrizze a tömítések állapotát. Ezáltal megakadályozhatja a szennyeződés behatolását.
Fontos arról is gondoskodni, hogy a csapágyakhoz megfelelő szerelőszerszámokat használjon. Ez segít megelőzni a szerelés során bekövetkező károkat.

Monitorozza csapágyait!

A csapágyak folyamatos figyelemmel kísérése segít kiszúrni a problémát még a kezdeti fázisban, ezzel megelőzve a komolyabb károsodást. Erre a célra érdemes állapotfigyelő berendezéseket alkalmazni.

Összegezve

Ha csapágya működés közben hirtelen zajossá vált, akkor már meghibásodott. Lehet, hogy egyelőre még képes működni, de egyre közelebb kerül a teljes meghibásodáshoz, ami akár a berendezésében is kárt tehet. A zajos csapágy leggyakoribb oka a szennyeződés, amely károsítja a csapágy pályáit, ezért a gördülő elemek felpattannak vagy zörögnek. A zajos csapágy egyetlen megoldása a csapágy cseréje. Zsír felvitele csak elfedi a problémát.

Amennyiben további kérdése lenne, keresse bizalommal szakértő kollégáinkat!

Forrás: bearing-news.com