Skip to main content

Az ipari üzemek és gépek mozgó alkatrészeinek gyakran rendkívüli követelményeknek kell megfelelniük a teherbírás és a tartósság szempontjából. A gördülő és a siklócsapágyak itt központi szerepet játszanak, mivel a csapágy károsodása a legtöbb esetben a műszaki rendszerek teljes meghibásodását okozza. A Schaeffler ezért fejlesztett ki kiváló minőségű gördülőcsapágyakat az X-life minőségi pecsétjével, amelyek hozzájárulnak a magas szintű költséghatékonysághoz és az erőforrások eredményes felhasználásához egyaránt.

Mi az X-life?

Minőségi pecsét a különösen nagy teljesítményű termékekhez

  • A névleges élettartam X-szerese
    • Ugyanazzal a teherbírással és kialakítással az X-life csapágyak élettartama hosszabb, így a karbantartási intervallumok is meghosszabbíthatók.
  • X-szer nagyobb teherbírás
    • Azonos élettartam és dizájn mellett az X-life csapágyak nagyobb dinamikus terhelést képesek elviselni.
  • X-szer jobb felületi minőség
    • Nem csupán a felületi minőség, de a belső kialakítás is funkcionálisan optimalizált.

A megnövelt élettartamon felül az X-life energiahatékonyságot kínál úgy műszaki, mint gazdasági szemszögből, elsősorban a csapágy kialakítása révén, másodsorban a teljes csapágyélettartam által.

Kivételesen egyenletes felületek és optimalizált belső geometria

A terhelhetőség annak az erőnek vagy terhelésnek a mérése, amelynek egy gépelem képes ellenállni. Ha ezt rendszeresen túllépik, az elem (pl. gördülőcsapágy) idő előtt maradandó károsodást szenvedhet. Míg a statikus terhelés névleges statikus gépelemen alapszik, addig a dinamikus terhelési besorolás egy mozgásban lévő gépelem terhelési határát írja le, pl. egy forgó csapágy. Az X-life csapágyak nagy teherbírása különösen egyenletes felületüknek és optimalizált belső geometriájuknak köszönhető.

x_life_bearng-schaeffler-spherical-bearing

A gördülő- és siklócsapágyak továbbfejlesztése jelentős lehetőségeket kínál az ipari alkalmazások funkcionalitása, költséghatékonysága és megbízhatósága szempontjából. Végülis az üzem teljes élettartama nagymértékben függ a csapágyak megbízhatóságától.
A Schaeffler FAG és INA márkái kiváló minőségű X-life tömítéssel ellátott csapágyakat kínálnak. Mivel ezeknek a termékeknek magasabb a dinamikus terhelésük, mint a korábbi szabványnak, névleges értékük és élettartamuk lényegesen hosszabb.

Az X-life csapágyak nagy teljesítménye az alkalmazott gyártási technológiának köszönhető. A gördülő elemek és a futópálya közötti érintkezési felületek különösen egyenletesek. Ennek eredményeként csökken a gördülő elemek és a csapágygyűrű közötti feszültség azonos terhelés mellett. Ez magasabb dinamikus terhelhetőséget és így hosszabb élettartamot, kevesebb súrlódást, alacsonyabb csapágyhőmérsékletet és a kenőanyag terhelésének csökkenését eredményezi.

x_life_bearng-schaeffler

A nagyobb terhelhetőség az alkalmazástól függően számos termékjellemzővé alakítható. A gördülő- és siklócsapágyak úgy is megtervezhetők, hogy lényegesen nagyobb terheléseket képesek elviselni, ugyanakkora élettartam mellett. Alternatív megoldásként a megnövelt teljesítménysűrűség felhasználható egy kisebb, azonos jellemzőkkel rendelkező alkatrész létrehozására – amikor egy építőipari gépnek csak egy kis hely áll rendelkezésre például egy gömbgörgős csapágy felszereléséhez. Az INA és a FAG márkák folyamatosan bővítik portfóliójukat új, optimalizált teljesítményjellemzőkkel rendelkező X-life csapágyak hozzáadásával, hogy megfeleljenek az ügyfelek igényeinek és növeljék a gépek és berendezések költséghatékonyságát.

Felkeltettük érdeklődését? További információkért keresse bizalommal szakértő kollégáinkat!

Forrás: schaeffler.com