Skip to main content

Mint a legtöbb vállalat, úgy az ipari vállalatok is törekednek rendszerük és üzemeik költségeinek minimalizálására. Így az egyik legfontosabb intézkedés, amelyet a gyártó megtehet, az, hogy figyelembe veszi alkatrészeinek teljes birtoklási költségét (TCO – total cost of ownership).

Ebben a cikkben Allen Dowers, a The Barden Corporation értékesítési és alkalmazástechnikai részlegének alelnöke elmagyarázza, hogy ez a számítás miként garantálja a lehető leggazdaságosabb működést és a rejtett költségek elkerülését.

A TCO egy jól megalapozott számítás, amely a mai gazdasági helyzetben minden eddiginél jelentősebb. Ez a számviteli módszer meghatározza egy alkatrész vagy megoldás teljes értékét, összemérve annak kezdeti beszerzési költségét az általános üzemeltetési és életciklus-költségekkel.
Első ránézésre az alacsonyabb értékű megoldás vonzóbbnak tűnhet, de hamis gazdaságossági érzetet adhat, mivel gyakoribb karbantartást igényelhet, és ezek a kapcsolódó költségek gyorsan összeadódhatnak. Másrészről, a magasabb értékű alkatrészek valószínűleg jobb minőségűek, megbízhatóbbak, és ezért alacsonyabb működési költségekkel járnak, ami alacsonyabb teljes TCO-t eredményez.

A TCO-t erősen befolyásolhatja a részegység összeszerelésének megtervezése, még akkor is, ha ez az alkatrész a gép vagy rendszer összköltségének csak kis részét teszi ki. Az egyik olyan elem, amely jelentős pozitív hatást gyakorolhat a TCO-ra, a csapágy. A mai csúcstechnológiájú csapágyak számos továbbfejlesztett funkciót kínálnak, amelyek lehetővé teszik a TCO csökkentését. Előnyöket biztosítva mind a gyártóknak, mind a végfelhasználóknak – az összességében magasabb csapágyár ellenére is.
A teljesélettartam-költséget a kezdeti vételár, a telepítési, az energia-, az üzemeltetési, a karbantartási (rutinszerű és tervezett), a leállási, a környezeti és az ártalmatlanítási költségek teszik ki. Mindezek figyelembevétele viszont nagyban hozzájárul a TCO csökkentéséhez.

További módszerek a TCO csökkentésére:

Kapcsolatba lépés a beszállítóval

A TCO minimalizálásának vitathatatlanul legfontosabb tényezője a beszállítók bevonása a projekt kezdetétől fogva. Az alkatrészek, például a csapágyak meghatározásakor elengedhetetlen, hogy a tervezési folyamat elején kapcsolatba lépjen az alkatrészgyártóval vagy -beszállítóval. Azért, hogy az alkatrész alkalmas legyen a rendeltetésére, minimális veszteséggel működjön, és alacsony TCO-t rejtett költségek nélkül biztosítson.

Veszteségek minimalizálása

A súrlódási nyomaték és a súrlódási veszteségek nagyban hozzájárulnak a rendszer hatékonyságához. A kopás, a túlzott zaj és a rezgés miatt a csapágyak nem hatékonyak, és több energiát fogyasztanak a futáshoz.
Az energia hatékony felhasználásának és az energiaköltségek csökkentésének egyik módja az alacsony kopású és alacsony súrlódású csapágyak alkalmazása. Ezeket a csapágyakat úgy tervezték, hogy akár 80% -kal csökkentsék a súrlódást alacsony súrlódású zsírtömítések és speciális kosarak segítségével.

Vannak olyan fejlett funkciók is, amelyek tovább növelik a csapágy élettartamát. Például a forgásgátló funkciók megakadályozzák a csapágyak forgását olyan alkalmazásokban, amelyek gyors sebesség- és irányváltozással járnak.
Az olyan csapágyrendszerek bevonása, amelyek kevesebb energiát igényelnek a hajtáshoz, jelentős üzemeltetési költségeket takarítanak meg az üzemeltetők számára. Ezenkívül a nagyobb súrlódást és kopást mutató csapágyak az idő előtti meghibásodást és az ehhez kapcsolódó leállást veszélyeztetik.

A karbantartási és az állásidő csökkentése

A leállás – mind a tervezett, mind a nem tervezett karbantartásból eredően – rendkívül költséges lehet, és gyorsan növekedhet, különösen, ha a csapágy 24/7 üzemelő gyártási folyamatban van. Ez azonban elkerülhető megbízhatóbb csapágyak kiválasztásával, amelyek hosszabb élettartam alatt képesek nagy teljesítmény elérésére.

A csapágyrendszer sok elemből áll, beleértve a golyókat, gyűrűket és kosarakat. A megbízhatóság növelése érdekében az egyes részeket gondosan felül kell vizsgálni. Különösen a kenést, az alapanyagokat és a bevonatokat kell figyelembe venni, hogy a csapágyak az alkalmazáshoz a legjobban konfigurálhatók legyenek, így garantálható legyen hosszú élettartamuk is.
A kiváló minőségű alkatrészekkel tervezett precíziós csapágyak rendkívül magas megbízhatóságot nyújtanak. Hozzájárulnak a csapágy esetleges meghibásodásának csökkentéséhez, kevesebb karbantartást igényelnek és kevesebb leállást okoznak.

Az ellátási lánc felülvizsgálata

Ha több szállítótól vásárolunk, költségeink megtöbbszöröződhetnek, így már csak az ellátási lánc egyszerűsítésével is spórolhatunk. Például a csapágyrendszerek esetében a tervezők általában több szállítótól szerzik be a szükséges alkatrészeket, ami több papírmunkával, raktárkezeléssel és időráfordítással jár.
Azok a csapágygyártók, melyek nem csak a csapágyakat, de a kiegészítőket is gyártják úgy tervezik a modulokat, hogy az egyes részek könnyedén integrálhatók legyenek és minimalizálják az egyes felhasználandó alkatrészek számát is. Ráadásul elég egyetlen beszállítóval tartani a kapcsolatot.

A továbbfejlesztett tervezés a kulcs!

A továbbfejlesztett tervezés hatása a TCO csökkentésére jelentős lehet, mivel a tervezett megtakarítások legtöbbször hosszútávon fenntarthatóak.
Például az üzemeltető számára sokkal kívánatosabb az összeszerelési idő / költségek 5% -os csökkentése vagy a karbantartási költségek, a lebontások, a készletszint stb. 5% -os csökkentése egy 5 éves időszakra, mint egy beszállítótól kapott 5%-os árkedvezmény ugyanerre az időintervallumra nézve. A rendszer vagy a berendezés élettartamának tartós növekedése sokkal többet ér az üzemeltető számára az olyan megtakarításokkal szemben, mint a csapágyak kezdeti vételárának csökkenése.

Következtetés

A csapágy kezdeti beszerzési költsége nagyon alacsony élettartamköltségeihez viszonyítva. Míg a fejlett csapágyas megoldás kezdeti vételára magasabb lesz, mint egy standard csapágyé, az élettartama során elérhető potenciális megtakarítás mégis meghaladja a kezdeti magasabb költséget. A továbbfejlesztett csapágykialakítás hozzáadott értéket képviselhet a végfelhasználók számára, ideértve a jobb logisztikát, a megbízhatóságot és az élettartamot, a csökkentett karbantartási és szerelési időt. Ez végül alacsonyabb TCO-t eredményez.

A BEX webáruházában precíziós csapágyak széles választéka várja. Használja keresőnket vagy érdeklődjön szakértő kollégáinknál!

Forrás: bearing-news.com