Skip to main content

Az egysoros mélyhornyú golyóscsapágy a legnépszerűbb csapágyak közé tartozik köszönhetően annak, hogy képes elviselni nagyfokú radiális, mérsékelt axiális és összetett terheléseket is. Megtalálható nyitott, műanyagtömítéses vagy fémtárcsával zárt kivitelben. Ezen belül is lehet értintkezésmentes és érintkező tömítéssel ellátott, illetve egy vagy két oldalról zárt.

Abban az esetben, ha a csapágy nyitott, az alkalmazásnak kell gondoskodnia a tömítésről annak érdekében, hogy ne juthasson bele kosz vagy szennyeződés, ami időelőtti meghibásodáshoz vezet.

Egysoros mélyhornyú golyóscsapágyak érintkezésmentes tömítésekkel – nagy sebesség, alacsony tömítési igény

Az érintkezésmentes tömítések nagy sebességű és alacsony üzemi hőmérsékletű alkalmazásokhoz lettek kifejlesztve. Súrlódásmentesek, így lényegében örökéletűek. Az érintkezésmentes tömítéssel ellátott mélyhornyú golyóscsapágyak attól függően, hogy egy vagy két oldaltól zártak RZ és 2RZ vagy BRS és 2 BRS utójelet kapnak. A Z vagy 2Z utójellel jelölt csapágyak egy, illetve két oldalról fémtárcsával zártak.

A Z utójellel ellátott csapágyak tömítése acéllemezből készül, standard és C generációs mélyhornyú golyóscsapágyaknál alkalmazzák. Biztonságosan ül a külső gyűrűben, és keskeny, érintésmentes tömítő rést képez a belső gyűrű felületéhez képest. Ez a tömítőelrendezés különösen alkalmas forgó belső gyűrűt igénylő, nagy vagy nagyon nagy sebességgel és alacsony szennyeződéssel járó alkalmazásokhoz.

Az RZ tömítések csupán abban térnek el a Z tömítésektől, hogy acéllemezzel megerősített gumiból készülnek, valamint C generáció helyett a 618-os és 619-es sorozatú standard csapágyakhoz használják.

A BRS tömítés C generációs csapágyakhoz fejlesztett, acéllemezzel megerősített gumírozott tömítés az RZ-hez hasonlóan. Azonban itt a belső gyűrűbe beépített mélyedés a zsírral töltött tömítő ajakkal együtt labirintust képez. Ennek a tömítésnek a súrlódási viselkedése hasonló a Z fémtárcsáéval, viszont a por behatolása és a kenőanyag kijutása ellen nagyobb védelmet nyújt.

Egysoros mélyhornyú csapágyak érintkező tömítéssel – alacsonyabb fordulat, erősebb tömítés

Mivel ezek a tömítések meghatározott nyomást gyakorolnak a csúszófelületükre, erős védelmet nyújtanak a kenőanyag kijutásával, valamint a nedvesség és a por bejutásával szemben. Figyelni kell azonban a tömítés súrlódásából adódó energiaveszteségre. Ugyanebből kifolyólag az érintkező tömítéssel ellátott csapágyaknál a megengedett maximális sebesség alacsonyabb, mint a nyitott vagy érintkezésmentes tömítésű csapágyak esetében.

Az RSR tömítések elasztomer ajaktömítések, acéllemez megerősítéssel. Az egyik tömítő ajak sugárirányban érintkezik a belső gyűrűvel.

A HRS és ELS tömítések C generációs csapágyakhoz lettek kifejlesztve. Biztonságosan rögzülnek a külső gyűrű mélyedésében. A tömítőanyagot acéllemez megerősítéssel vulkanizálják. A tömítő alátét a belső gyűrűvel együtt axiális tömítőrendszert alkot. Ezenkívül a külső érintésmentes ajak védő labirintust képez a belső gyűrűvel. A védelem további növelését a két tömítőajak közötti zsírréteg biztosítja. Ezzel a tömítési elrendezéssel nagyobb sebesség érhető el, mint a hagyományos RSR tömítésekkel, mivel a súrlódási nyomaték és így a csapágy hőtermelése is kisebb.

Utójel Tömítés típusa

Tömítés tulajdonságai

Alacsony súrlódású futás

Nagy sebesség Vízállóság Por elleni védelem

Zsírtartó képesség

nyitott-schaeffler-melyhornyu-golyoscsapagy-bearing Nyitott, tömítés nélkül

Kiváló

Kiváló nincs nincs

nincs

Z, 2Z z-2z-schaeffler-melyhornyu-golyoscsapagy-bearing Érintkezésmentes (acéllemez) standard és
C generációs csapágyakhoz

Nagyon jó

Kiváló Kielégítő Kielégítő

Kielégítő

RZ, 2RZ rz-2rz-schaeffler-melyhornyu-golyoscsapagy-bearing Érintkezésmentes (elasztomer) standard csapágyakhoz

Nagyon jó

Kiváló Kielégítő Kielégítő

Kielégítő

BRS, 2BRS brs-2brs-schaeffler-melyhornyu-golyoscsapagy-bearing Érintkezésmentes (elasztomer)
C generációs csapágyakhoz

Nagyon jó

Kiváló Kielégítő

HRS, 2HRS hrs-2hrs-schaeffler-melyhornyu-golyoscsapagy-bearing Érintkező (elasztomer)
C generációs csapágyakhoz

Kielégítő

Nagyon jó Nagyon jó

Nagyon jó

RSR, 2RSR rsr-2rsr-schaeffler-melyhornyu-golyoscsapagy-bearing Érintkező (elasztomer) standard csapágyakhoz

Kielégítő

Nagyon jó

Nagyon jó

ELS, 2ELS els-2els-schaeffler-melyhornyu-golyoscsapagy-bearing Érintkező (elasztomer)
C generációs csapágyakhoz

Nagyon jó Nagyon jó Kiváló

Kiváló

Amennyiben további kérdése lenne, keresse bizalommal szakértő kollégáinkat!

Forrás: medias.schaeffler.hu