Skip to main content

A legtöbb golyós vagy görgős lineáris vezető üzemi hőmérséklet-tartománya -10°C és +80°C közé esik. Bizonyos konfigurációkkal a felső határ akár 100 °C-ig is kitolható egy rövid ideig.

A lineáris egység minden elemének (ház, sín, görgők, tömítések..stb.) más a minimum és a maximum üzemi hőmérséklete, ezek összessége adja a lineáris vezető tűrésskáláját. Azonban megfelelő fém és műanyag alkatrészekkel, kenéssel és kiegészítőkkel konfigurálható egy olyan recirkuláló lineáris vezető, amely ellenáll a szabványos tartományon kívül eső hőmérsékletű alkalmazásoknak is.

Fém alkatrészek

A lineáris vezetés fém részei közé tartozik a csapágyház, a recirkulációs golyók vagy görgők, a vezetősín, a takarólemez, tömítőlemez és a különféle rögzítő elemek, valamint a rögzítő csavarok. Ezek az alkatrészek akár három vagy több különböző típusú acélból, rozsdamentes acélból és – egyes esetekben – alumíniumból is állhatnak. Fontos tudni, hogy az egyes alkatrészek milyen típusú fémből készülnek, és milyen hőmérsékleti tartománynak képesek ellenállni.
Sok esetben a gyártók rozsdamentes acél használatát javasolják, ahol csak lehetséges, ha az alkalmazás a normál üzemi hőmérsékleti tartományon kívül esik. Különösen, ha a hőmérséklet nagyon magas (150 ° C felett) vagy nagyon alacsony (0 ° C alatt). Ennek az ajánlásnak az egyik oka a hőmérsékletingadozások okozta kondenzvíz kicsapódásának a lehetősége, ami hosszabb távon korrózióhoz vezethet.

A lineáris csapágyak és vezetők különféle anyagokból állnak
– mindegyiknek az speciális üzemi hőmérséklettartománya van.

Műanyag alkatrészek

A műanyag alkatrészek (pl.: tömítések) gyakran bekorlátozzák a lineáris csapágy üzemi hőmérséklet-tartományát. Éppen ezért a lineárisvezető-gyártók speciális anyagokból (pl: FPM vagy FKM) készítik a tömítéseket a tartomány kiszélesítése érdekében. Ha a környezetben nincsen szilárd vagy folyékony szennyeződés, érdemes megfontolni a fém tömítések alkalmazását. Bizonyos esetekben el is lehet hagyni a tömítéseket, mint a körkeresztmetszetű tengelyen futó lineáris vezetéseknél és a görgős vezetéseknél. Mivel ezek a kialakítások nem igényelnek műanyag recirkulációs alkatrészeket, teljesen fém változatban kaphatók, amelyek ellenállnak a legtöbb műanyag tartományán kívül eső hőmérsékletnek. Ellenben a tömítések elhagyása a profilos lineáris vezetéseknél nem ajánlott, mert a tömítés segít megtartani a kenőanyagot a csapágy belső terében.

linearis-vezeto-tomitesek-bearing-kft

 

A tömítések segítenek megtartani a kenést a csapágy belső terében,
de különleges tömítőanyagokra lehet szükség a rendkívül magas
vagy alacsony hőmérsékletű környezetben.

Kenés

A hőmérséklet a kenés teljesítményét is befolyásolja a lineáris vezetésben. Pontosabban, a kenőanyag hőmérséklete befolyásolja annak viszkozitását (áramlási ellenállás). Ha a zsír meghaladja a maximális ajánlott hőmérsékletet, szétválhat alkotóelemeire (alapolaj, sűrítő és adalékanyagok), csökkentve a kenés hatékonyságát.
Általában alacsony viszkozitású kenőanyagok ajánlottak alacsony hőmérsékletű alkalmazásokhoz, míg a magas viszkozitású kenőanyagok a magas hőmérsékletű alkalmazásokhoz. A csapágy üzemi hőmérséklete az alkalmazandó kenéstípus mellett az ajánlott kenési intervallumot is befolyásolja.

Opcionális alkatrészek és tartozékok

A hőmérsékleti korlátozások az opcionális alkatrészekre is vonatkoznak, mint a kiegészítő tömítésekre, külső kenési egységekre és fedőlécekre. Például a lineáris vezetést általában 80 °C-ig terjedő üzemi hőmérsékleten használják, de a külső kenési egységek maximális hőmérsékleti értéke 50-60 °C. Az olyan érzékeny alkatrészeket, mint a mérőrendszerek (integrált lineáris kódolók) és a recirkulációs rendszer szerves részét képező alkatrészek (golyóláncot, golyóelválasztók) ellenőrizni kell annak érdekében, hogy ellenálljanak a túl magas vagy alacsony üzemi hőmérsékletnek.

linearis-vezeto-golyokosar-bearing-kft

A golyóláncok (más néven golyókosarak)
folyamatos kenést biztosítanak minden golyó számára,
de műanyagból készülnek, így csökkenthetik a lineáris csapágy
megengedett működési hőmérsékletét.

 

Amennyiben Ön is hasonló megoldásokon gondolkodik és felkeltettük érdeklődését, keresse bizalommal szakértő kollégáinkat!

Forrás: linearmotiontips.com