Skip to main content

Cikkünkben egy angliai esettanulmányt mutatunk be, melyben a lineáris modulok alacsony karbantartási igényű megoldásnak bizonyultak a nagy igénybevételű kenyérgyártási alkalmazásokban.

Az elmúlt hónapokban a koronavírus-járvány miatt rendkívüli módon megugrott a kenyér iránti kereslet. Ez annak is köszönhető, hogy azok, akik eddig szendvicseket vásároltak ebédre vagy étteremben ettek a munkahely környékén, most inkább a kenyeret megvéve otthon étkeznek.
Az Egyesült Királyság pékáru piaca az élelmiszeripar egyik legnagyobb piaca. Ezáltal nem meglepő, hogy a piaci igények kielégítéséhez nagy szükség van a modern technológiára. A hatékonyság biztosításához pedig a legtöbb feladatot automatizálni kell. Minden automatizált rendszer sok kis alkatrész együttes, összehangolt munkájából jön létre, melyek egyenként egyszerű, mégis nélkülözhetetlen folyamatokat hajtanak végre. Ezen alkatrészek nélkül az automatizálás nem valósulhat meg.

linearis-modulok-bearing-kft

David Wood Foods – az innováció élvonalában

A David Wood Foods vállalat mondhatni kenyérgyártó nagyhatalom az Egyesült Királyságban. Ők látják el a legtöbb kiskereskedőt friss kenyérrel. Székhelyük Newportban (Dél-Wales) található. Teljesen automatizált gyártósort működtetnek, az összetevők kezdeti mérésétől és keverésétől kezdve a préselésen, sütésen és hűtésen át, egészen a szeletelésig és a csomagolásig. A David Wood Foods termelése jelenleg hetente meghaladja a 420 ezer vekni kenyeret. Az év 364 napján (karácsony kivétel), a hét minden napján, a nap 24 órájában folyamatosan zajlik a termelés. Ez a nagy igénybevételű rendszer minimális karbantartást igénylő, megbízható megoldásokat igényel.

A lineáris modulok elengedhetetlen elemei az élelmiszeripar gyártósorának, és ez alól a David Wood Foods sem kivétel. A HepcoMotion DLS4 szíjhajtású működtető rendszerét használja, amely szervomotorokkal működtethető, szíjhajtású lineáris modulokat, váltóáramú motor / inverter csomagot és számos kompakt bolygókerekes hajtóművet tartalmaz. A DLS4 egy megbízható, kevés karbantartást igénylő megoldás, amely problémamentes működést kínál a bevált V vezető technológiával és a rendszer hosszú élettartamával. Az élelmiszer- és csomagolóiparban továbbá kulcsfontosságú, hogy az alkatrészek korrózióállók legyenek, hiszen a gyakori mosás és öblítés rendkívül lecsökkentheti a hasznos élettartamot.
A David Wood Foods összesen 10 db DLS4-et használ a gyártósor három kulcsfontosságú területén. Kettőt használnak a kenyerek sütőbe tolására, négyet a hűtőből történő ki- és behelyezésre, további négyet pedig a csomagolási területen alkalmaznak.

A fő folyamatokban használt lineáris modulok

Párhuzamosan elrendezve és egyetlen motorral működtetve az első DLS4 készletet egy tolókarhoz csatlakoztatták, amely a kenyér tálcáit egy szállítószalagon előre mozgatja a 200°C feletti hőmérsékleten működő kemencébe. A kemence közvetlen közelében dolgozó kétsoros csapágyak extém magas hőmérsékleten is megbízhatóan működnek.
A tolókar 32 kenyeret mozgat egyszerre, melyek a sütőben 20 percig sülnek. A lineáris modulok folyamatosan ismétlik ezt a folyamatot 30 másodpercenként, a nap 24 órájában, a hét minden napján. Zéró holtjátékú rendszerként a DLS4-ek képesek az alkalmazáshoz szükséges lehető legnagyobb ismétlést és pontosságot kínálni. A Hepco DLS4-jeinek további előnye, hogy igény szerint méretre szabhatók, mm-es pontossággal, alapfelszereltségben akár 8 m-ig. Ez nagyobb rugalmasságot kínál az ügyfeleknek, mivel megadhatják a lökethosszt a gyártósornak megfelelően, ahelyett, hogy szabványos lökethosszra kellene tervezniük.

linearis-modul-bearing-kft

Miután a kenyerek megsültek, a hűtőbe szállítják, ahol 2 órát töltenek egy hűtőrácson forgatva. A hűtés a kenyérgyártási folyamat kulcsfontosságú része annak érdekében, hogy az alsó kéreg is ropogós maradjon. A David Wood Foods körülbelül 9 kg kenyeret hűt egyszerre. Egyetlen motorral és egy tolókarral párhuzamosan dolgozva az egyik DLS4-készlet 22 kenyeret tol az állványra, míg a többi lineáris modul a kenyereket az állványról a szállítószalagra küldi, hogy az szeletelésre és csomagolásra szállítsa őket.

A zsemlemorzsa a katasztrófa receptje!

Mint minden élelmiszeripari alkalmazás esetében, a David Wood Foods-nál keletkező morzsák és por kihívásokkal teli környezetet teremt. Ha a szennyeződés és a törmelék részecskéi túljutnak bármely lineáris mozgáskomponens tömítésén, a rendszer elakad, és a mozgást akadályozza. Ez katasztrofális következményeket eredményezhet – ami leállást és teljes rendszerváltozást jelent. A DLS4 azonban ideálisan alkalmazkodik ehhez a környezethez a V vezetőrendszerének köszönhetően, amely az illeszkedő csúszda és a V csapágyak szoros geometriai szabályozása alapján működik. Ez egy törlési, öntisztító műveletet eredményez, amely eltávolítja az esetleges törmeléket, valamint garantálja a gépek működőképességét és megbízhatóságát.
Egy hatalmas termelési rendszer kicsi, de központi részeként, a lineáris modulok alapvető követelménye a minimális karbantartás. Ha a rendszer egyik része sérül, akkor a teljes gyártósor érintett. A heti 420 ezer kenyér termelésére minden nem tervezett karbantartás nagy hatással van.

linearis-modul-dls4-bearing-kft

A kihívás: alacsony karbantartás

A Hepco V vezetőrendszereinek nagy előnye, hogy hosszú utánkenési intervallumokkal rendelkeznek, ezzel megtakarítva értékes állásidőt és költségeket. A Hepco tömítését csupán 1000 km-enként kell újrakenni, nem úgy, mint a 100-150 km-enkénti kenést igénylő golyós síneket. Az alacsony karbantartású kupakos tömítéseket a rendszer folyamatos kenésére, valamint a hatékony tömítés és védelem biztosítására használják. Az elmúlt 12 hónapban a kenés az egyetlen olyan karbantartás, amelyet David Wood Foods-nak el kellett végeznie a DLS4-en.
Amikor a DLS4 kopás jeleit mutatja, a karbantartási folyamat egyszerű és nem befolyásolja túlságosan a gyártási időt. A V-csapágyak excenteres beállítási lehetőségével gyorsan és egyszerűen kiküszöbölhetik az esetleges játékokat. Sőt, amikor a V-csapágyak elérik a számított élettartamuk végét, akkor külön-külön cserélhetők, ezzel időt és pénzt megtakarítva. A DLS4-ek közel 10 éve működnek, és a csapágyakat soha nem cserélték.

Amennyiben Ön is hasonlóan hatékony megoldásokat keres üzemébe, keresse bizalommal szakértő kollégáinkat!

Forrás: bearing-news.com