Skip to main content

 

Az IoT és a prediktív karbantartás már 2019 óta kritikus fókusz- és innovációs területeknek számítanak  a csapágyipar számára. Segítségükkel nem megoldani kell a felmerülő problémákat, hanem azok nagy része könnyedén megelőzhető, és ezáltal elkerülhető. Hogyan? Olvasson tovább!

Az állapotfigyelő technológiák, mint például a rezgéselemzés széleskörű elterjedése megváltoztatták a karbantartásról alkotott elképzeléseinket. Lehetővé tették a felhasználók számára, hogy meghatározzák egy eszköz állapotát anélkül, hogy megzavarnák annak működését. Sőt komoly karbantartási költségeket és időt spóroltak meg a vállalatoknak.

Az IIoT (industrial internet of things) a csökkenő szenzorköltségekkel párosulva tovább gyorsította ezeknek a technológiáknak az elterjedését, és lehetővé tette a valós idejű adatok távfelügyeletét, az automatizált elemzést és az azonnali riasztásokat is. Ezekre a technológiákra támaszkodik a prediktív karbantartás is, mely egy olyan proaktív stratégia, amivel tervezhető vagy akár el is kerülhető az állásidő. Alapja az adatok folyamatos elemzése, így egy csapágy aktuális állapotából megjósolható annak kifáradása és meghibásodása.

Mára több üzleti modell is épült ezeknek a technológiáknak a széleskörű alkalmazásának kiaknázására, továbbfejlesztésére. Ilyen vállalat a Regal Beloit is.

„Az egyik gyakran tapasztalható kihívás az, hogy az ügyfelek használhatatlannak vélik ezeket a technológiákat, mert nem megfelelően alkalmazták az eszközön, és ennek eredményeként nem adnak előre figyelmeztetést a hibákra vagy minőségromlásra. Mindemellett a sztenderdizált megoldások nem felelnek meg a végfelhasználó minden alkalmazásának. Erre válaszként Perceptive Technologies csapataink holisztikusabb megközelítést kínálnak, beleértve a helyszíni és távoli állapotfigyelő szolgáltatásokat, diagnosztikát és egyéb gyakorlati szolgáltatásokat, hogy javítsák a létesítmény eredményét” – mondja Dan Phillips, a Regal Beloit technológiai megfigyelési és diagnosztikai igazgatója.

A Regal Beloit egy mobilalkalmazást (Regal PT Mobile App) is lefejlesztett az iOS rendszerre, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára a csapágytermékek regisztrálását és a karbantartás ütemezését, valamint hozzáférést biztosít a karbantartási utasításokhoz és útmutatókhoz, amelyek segítik őket a csapágyak felhelyezésében.

De például a SIMALUBE automata kenőrendszere is monitorozható évek óta mobilalkalmazás segítségével.

Az állapotfigyelő technológiák alkalmazásával minimálisra csökkenthetők a karbantartási idők és költségek, hiszen nem csak a karbantartás időpontja válik tervezhetővé, de a hiba okát is pontosan tudni fogják. 

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, keresse szakértő kollégáinkat bizalommal!

Forrás: bearingtips.com