Skip to main content
[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_row _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text _builder_version=”3.0.106″ header_2_font_size=”17px” header_2_line_height=”1.7em”]

A csapágygyűrűk és -golyók nem tökéletesen gömbölyűek, még a precíz finomcsiszolást és polírozást követően sem lesznek tökéletesen simák. Ráadásul előfordulhatnak megmunkálási hiányosságok (pl: durva vagy egyenetlen felületek), amelyek miatt a gyűrűk egymáshoz képest sugárirányban mozoghatnak vagy kilenghetnek. Ez csapágyrezgést és zajt okoz.

Egyéb zajnövelő tényezők:

  • Külső tényezők, mint a környező vibráció
  • A gyűrű torzulása különösen a kisebb és vékony profilú csapágyaknál, amelyet a tengely vagy a ház helytelen megmunkálása okoz
  • Csapágyba jutó kosz vagy por
  • Hibás telepítés vagy nem megfelelő kezelés, ami ütésterheket okoz ezáltal pedig karcolásokat vagy bemélyedéseket a gyűrűk belsején

A csapágy egyenletes mozgását vagy nyugalmát gyorsulásmérőkkel lehet ellenőrizni, amelyek a külső gyűrűn, általában a belső gyűrű fordulatszámával (1800 fordulat / perc) mérik a csapágy rezgését . Annak megértéséhez, hogy miként mérik, fontos megérteni, hogyan működik a rezgés.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”1_4″ _builder_version=”3.0.47″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_image src=”https://www.bearing.hu/wp-content/uploads/2020/07/csapagy-rezges-ntn-snr-magyarorszag.png” _builder_version=”3.0.106″][/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=”3_4″ _builder_version=”3.0.47″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text _builder_version=”3.0.106″]A rezgő tárgy kilengésének mértékét elmozdulásnak nevezzük. Amikor egy csapágy külső gyűrűje rezeg, a külső felület felfelé mozog a felső határig, majd lefelé az alsó határig, és vissza a kiindulási ponthoz. A felső és az alsó határ közötti mérést csúcs-csúcs elmozdulásnak nevezzük. A teljes bejárt útvonalat rezgésciklusnak nevezzük, ami addig ismétlődik, amíg a csapágy forog. Ezen ciklusok számát egységnyi időben is megmérhetjük, így megkapjuk a ciklusok gyakoriságát (frekvencia). A frekvenciát leggyakrabban másodpercenként (CPS) vagy Hertz (Hz) -ben fejezik ki, ami lényegében ugyanaz.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text _builder_version=”3.0.106″]

A folyamatos rezgés gyorsíthatja az anyagfáradást, ezáltal lerövidítheti a csapágy élettartamát. A csapágyban vagy a gépen fellépő rezgés általában sok különböző frekvencián megy végbe, és mindegyik hozzájárul az amortizációhoz. Így csupán az elmozdulás mérései nem adnak elegendő információt számunkra a probléma kiküszöböléséhez. A rezgésmérés során minden frekvenciát figyelembe kell vennünk. Ezt a rezgési sebesség mérésével érhetjük el.

A rezgéssebesség (elmozdulás x frekvencia) jól jelzi a rezgés mértékét. Ha egy csapágyalkatrész egy meghatározott távolságot (elmozdulást) jár be egy meghatározott gyakorisággal (frekvencia), akkor egy meghatározott sebességgel kell mozognia. Minél nagyobb a mért rezgési sebesség, annál zajosabb a csapágy. A rezgési sebességet egy csapágyrezgésteszteren mérjük mikron/mp-ben vagy Anderon mérővel Anderonban. Egy Anderon másodpercenként 7,5 mikronnak felel meg. A mért értékeket három frekvenciasávra osztjuk: alacsony (50–300 Hz); közepes (300-1800 Hz) és magas (1800-10000 Hz). Bár a rezgési sebesség megmutatja a lehetséges anyagfáradás mértékét, a rezgési erő deformációt okozhat a golyókban és a gyűrűkben. Rendkívül káros lehet nagy frekvenciákon, ahol ellenben a sebességértékek elég alacsonyak lehetnek. Ezért érdemes mérni a rezgésgyorsulást is.

A rezgésgyorsulás a rezgési erő jelzőszáma (erő = tömeg x gyorsulás). Mivel az erő magasabb frekvenciákon káros, a rezgésgyorsulás hasznos mérés, amikor egy csapágy 2000 Hz feletti rezgési frekvenciákat produkál. A rezgésgyorsulást G-ben (9,81 m / s²) mérik, de ezeket a méréseket gyakran decibelre (dB) váltják.

Gyártóként hogyan küszöbölhetjük ki a csapágyrezgést?
Alacsony zaj / rezgésértéket érhetünk el, ha külön figyelmet fordítunk a gyűrűk és golyók felületére, a gyűrűk és golyók kerekítésére és a megfelelő kosár és futópályák kialakításra. Tovább fokozható a hatás finoman szűrt, alacsony zajszintű zsírok is használatával. Ezek kevesebb, kisebb szilárd részecskét tartalmaznak, amelyek zajt generálhatnának, amikor áthaladnak a golyók és a gyűrűk között.

Összességében a golyós csapágyak rezgése és zajkeltése nem csupán a termelési zajszint növekedését, de a csapágyak idő előtti elfáradását okozza. Ez gyakori termelésleállással és magas karbantartási költségekkel jár. Ennek elkerülése végett érdemes alaposan megvizsgálva a munkakörnyezetet ahhoz megfelelő, minőségi csapágyakba invesztálni, majd azokat szakszerűen beszerelni és karbantartani.
Prémium csapágyakért látogasson el webshopunkba vagy kérje szakértő kollégáink segítségét!

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]