Skip to main content

A csapágyak talán apró alkatrészek, de elengedhetetlenül fontosak egy-egy ipari gép működésében. A helytelen beszerelés, nem megfelelő kenés, túlterhelés vagy helytelen tárolás mind a várhatótól gyorsabb meghibásodáshoz vezethet.

Chris Johnson az SMB Bearings egyik vezető beosztású alkalmazottja összeszedett 5 egyszerű lépést, amelyekre ha, odafigyelünk elkerülhetjük a felesleges karbantartási munkálatokat.

1.Kerülje a helytelen kezelést, beszerelést és tárolást

Vásárolhatunk mi akármilyen jó minőségű csapágyat, ha az nem megfelelően van kezelve. Ez akár a felére is csökkentheti az élettartamát. Fontos, hogy ha nem azonnal szereljük be a csapágyat, akkor azt az eredeti csomagolásában megfelelő helyzetben tároljuk. Ne boruljon el a doboz, és lehetőleg száraz helyen tároljuk azt. Vibrációs mozgás is kárt tehet a csapágy minőségében, ezért ügyeljünk arra, hogy ha például egy üzemben a munkavégzés folyamata miatt elkerülhetetlen az ilyen típusú behatás, akkor olyan helyen tároljuk az alkatrészeket, ahol a lehető legkevésbé van kitéve ennek. Beszerelés előtt mindenképp tájékozódjunk a gyártó beszerelési javaslatairól, mivel a különböző csapágyak más és más beszerelési módot igényelhetnek.

2. Ne terheljük túl a csapágyat

Mikor csapágyat választunk semmiképpen se váltsuk ki a megfelelő csapágyat egy olcsóbb és kisebb teherbírású termékkel. Ilyen esetben nagyobb kár keletkezhet, mint, amit a csapágyon megspóroltunk. Ugyanis, ha eltörik a csapágy könnyen kárt tehet a berendezés egyéb alkatrészeiben is. Ennél a lépésnél nagyon fontos a csapágy alapanyagának ismerete, hiszen nem egyforma teherbírásúak például a rozsdamentes és a króm csapágyak sem. Ne felejtsük, hogy minél jobban túl van terhelve egy csapágy annál rövidebb lesz az élettartama.

3. Kerülje a szennyeződés lehetőségét

A csapágyak egyik legfőbb ellensége a por és a kosz, mivel a kis szemcsék extra súrlódást idéznek elő a csapágyban, emiatt rövidül az élettartama. Mérjük fel a működés körülményeit, és ennek megfelelően válasszunk olyan csapágyat, amely a megfelelő alapanyagú és minőségű porvédővel van ellátva. A porvédők anyagát a csapágyak utójelei is jelzik.

4. Csökkentsük a korrózió lehetőségét

Már a beszerelés során is tehetünk azért, hogy csökkenjen a korrózió, például kesztyű viselésével. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy izzadság vagy por kerüljön a csapágyba a kezünkről. Korrózió elsősorban akkor fordul elő, ha a csapágy víznek vagy más korrodáló anyagnak van kitéve. Ha a csapágy felülete megsérül az maratáshoz, a maratás pedig végül rozsdásodáshoz vezet. Ez azért veszélyes mert a csapágy repedéséhez vezethet, ami végső esetben akár töréshez is. A korrózió jelei lehetnek a sötét vagy vöröses barna elszíneződések a csapágygolyókon és a nutokon. A korrózió megelőzésére alkalmazhatunk rozsdagátló kenőanyagot is.

5. Használjon az adott csapágyhoz ajánlott megfelelő kenőanyagot

A standard kenőanyagok csökkentik a súrlódást és elvezetik a hőt, azonban minden esetben meg kell vizsgálni az adott alkalmazásnál alkalmazott sebességet, nyomatékszintet és keletkező hőmérsékletet is. Ha nincs megfelelő kenőanyagmennyiség a csapágyban, a megnövekedett súrlódás sokkal gyorsabban tönkre teheti azt. Pontosan annyi kenőanyagot kell pótolnunk a csapágyhoz amennyit a gyártó előír, valamint ügyelnünk kell arra, hogy a kenés során se kerülhessen szennyeződés a csapágy belsejébe.

Ez az öt lépés már jó kiinduló pont lehet ahhoz, hogy a lehető legjobban meghosszabbítsuk csapágyaink élettartamát, ezzel nagy mennyiségű időt és pénzt spórolva magunknak.

Amennyiben bármilyen kérdése felmerült, keresse bizalommal szakértő kollégáinkat!

Forrás: bearing-news.com