Skip to main content

Mi a közös az órákban, a gördeszkákban és az ipari gépekben? Az, hogy mindegyiknek csapágyak biztosítják a folyamatos mozgását. Azonban, mint minden mozgó alkatrészt, a csapágyakat is karban kell tartani a meghibásodás és leállás elkerülése, valamint a hosszú élettartam érdekében. Ez alól kivételt képeznek a prémium, önkenő, karbantartásmentes darabok, de a következőkben nem ezekről esik szó.

Ismerje meg hát Chris Johnson, az SMB Bearings ügyvezető igazgatójának 10 tippjét a csapágyak optimális karbantartásához!

1. Kezelje és raktározza megfelelően a csapágyakat!

Annak érdekében, hogy a csapágyba ne kerülhessen nedvesség, por vagy egyéb szennyeződés, nagyon fontos a megfelelő kezelés és tárolás.
Mit jelent ez?
Először is, a csapágyakat vízszintesen, eredeti csomagolásukban, tiszta, száraz és szobahőmérsékletű környezetben kell tárolni. Ha például a csomagolást idő előtt eltávolítják, az korróziónak vagy szennyeződésnek teheti ki a terméket. A csapágyak kényes alkatrészek, ezért óvatosan kell bánni velük. A leesett, sérült vagy deformálódott alkatrészeket nem szabad beépíteni, mivel ez idő előtti meghibásodáshoz vezethet.

2. Használjon speciális eszközöket!

Nem szabad spórolni a speciális eszközökön, mint a csapágylehúzó vagy az indukciós melegítő. Ha ezek nélkül próbálja be- vagy kiszerelni a csapágyat, az felesleges károkat, horpadásokat, kopásokat okozhat.

3. Ellenőrizze a csapágyházat és a tengelyt!

A csapágy felszerelése előtt ellenőrizze a ház és a tengely fizikai állapotát. Puha ruhával törölje tisztára a felületeket, hogy láthassa nincs-e valami sérülés, ami befolyásolná az alkalmazás megfelelő működését.

4. Szerelje fel helyesen!

A csapágy és az illesztés típusa együttesen határozzák meg a beszerelés megfelelő módját. Például a sugárirányú golyóscsapágygyűrűk különféle illesztésekkel szerelhetők a csúszó illesztésektől a szoros préselő illesztésekig, a terhelés típusától, a sebességtől és a rezgésszinttől függően.  Felszereléskor rossz gyűrűre történő nyomás károsíthatja a gördülő elemeket. Ugyanígy el kell kerülni a túl laza vagy túl szoros illeszkedést, a csapágyülékek hanyag beállítását, valamint a szükséges tengelyek vagy házak kihagyását is.

5. Biztosítsa az optimális és folyamatos kenést!

A csapágyhibák egyik vezető oka a kenési hiba. Ez magában foglalja a helytelen kenőanyag használatát, valamint a túl sok vagy túl kevés kenést. A helyes kenőanyag kiválasztása a környezeti viszonyok, a hőmérséklet, a sebesség és a terhelés figyelembevételével történik.
Ennek a problémának a megoldásában nagy segítséget nyújthat a simalube egy- és többpontos automata kenőrendszere, amely biztosítja a csapágy folyamatos és optimális kenését.

6. Kerülje a csapágy tartományán kívül eső üzemi hőmérsékletet!

Ha egy csapágy tartósan a megengedett üzemi hőmérséklet felett kénytelen dolgozni, az deformálhatja vagy megpuhíthatja a csapágy anyagát, ami csökkentett teherbírást eredményezhet, és a berendezés meghibásodásához vezethet. Ez elkerülhető, ha az alkalmazás hőmérséklettartományának megfelelő csapágyat választunk. Továbbá időnként érdemes megvizsgálni a csapágyat, nincsenek-e rajta elszíneződések, melyek a túlmelegedés vagy a nem megfelelő kenés jelei lehetnek.

7. Ahol lehetséges, akadályozza meg a korróziót!

A korrózió a csapágyak természetes ellensége. Idővel, ha a csapágyak nedvességnek vannak kitéve, korrózió lép fel. Ilyenkor rozsda kerülhet a futópályára, és végső soron a csapágy, valamint a berendezés idő előtti meghibásodásához vezethet.
Beszereléskor a kesztyű viselése biztosítja, hogy izzadás vagy egyéb folyadék ne kerüljön a csapágyba. Ha pedig kifejezetten nedves környezetekre tervezünk, kulcsfontosságú a megfelelő csapágy kiválasztása.

8. Gondosan válassza ki az új csapágyat!

Ha a csapágy élettartama véget ér, cserélje ki a csapágyat az eredetivel megegyező minőségűre vagy jobbra. Az alacsony minőségű alternatíva nagyobb valószínűséggel fog korán meghibásodni, és hosszú távon költségesebb, hiszen a berendezések meghibásodásához és leállásához vezethet.

9. Monitoring!

Ritka, hogy a csapágy meghibásodik figyelmeztető jelek nélkül. A túlzott zaj, rezgés, elszíneződés vagy a hőmérséklet növekedése komolyabb probléma tünete is lehet. Ha a csapágy működési rendellenességeket mutat, akkor azt alaposan ki kell vizsgálni.

10. Kérje szakértő segítségét!

Végül, ha kétségei vannak, kérje szakértő segítségét. A csapágyszakértő tanácsot adhat az adott alkalmazáshoz szükséges legjobb karbantartási módszerről, és segíteni fog bármilyen csapágyprobléma diagnosztizálásában. Ez olyan egyszerű lehet, mint elküldeni a problémás csapágyakat szakértőknek, akik szükség esetén megvizsgálják és kenik a csapágyakat.

Reméljük, hasznosnak bizonyultak Chris Johnson tanácsai!
Amennyiben további kérdése van, keresse bizalommal szakértő kollégáinkat!

Forrás: bearing-news.com

Minta