Skip to main content

Mi a közös az órákban, a gördeszkákban és az ipari gépekben? Mindegyikben csapágyak biztosítják a zökkenőmentes forgómozgást. A megbízhatóság érdekében azonban megfelelően kell karbantartani és kezelni őket. Ez biztosítja a csapágyak hosszú élettartamát, megelőzve számos gyakori problémát, amelyek csapágy meghibásodáshoz és költséges állásidőhöz vezethetnek.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk 7 tippet az optimális csapágykarbantartáshoz

1. Megfelelő kezelés és tárolás

Annak érdekében, hogy a csapágyakba ne kerüljenek szennyeződések, például nedvesség, por vagy szennyeződés, megfelelően kell kezelni és tárolni őket. Először is, a csapágyakat vízszintesen, eredeti csomagolásukban, tiszta, száraz és szobahőmérsékletű környezetben kell tárolni. Ha a csapágyakat nem megfelelően kezelik, például ha a csomagolásukat idő előtt eltávolítják, az korróziónak vagy szennyeződéseknek teheti ki őket.

2. Szakszerű szerelés

A csapágyak szakszerű kezeléséhez megfelelő eszközöket kell használni. A csapágyak felszerelése és leszerelése során nem speciálisan használt szerszámok felesleges károkat, horpadásokat és kopást okozhatnak. A Simatec csapágylehúzókat vagy az indukciós melegítőket például kifejezetten a csapágyak szakszerű ki-és beszerléséhez tervezték.

3. Megfelelő kenés

A csapágyak meghibásodásának egyik vezető oka a kenési hiba. Ez magában foglalja a helytelen kenőanyag használatát, valamint a túl sok vagy túl kevés kenőanyag használatát is. A megfelelő kenőanyag kiválasztása a környezeti feltételek, a hőmérséklet, a sebesség és a terhelés figyelembevételével történik. Az automata kenőrendszerek használata optimális kenést biztosít a csapágyak számára.

4. Üzemi hőmérséklet

Ha egy acélcsapágyat a tervezett határérték fölé melegítenek, az tartósan deformálhatja vagy lágyíthatja a csapágy anyagát, ami csökkent teherbíró képességet eredményez, és a berendezés meghibásodásához vezet. A üzemi hőmérséklet-tartománynak megfelelő csapágy kiválasztása az egyik legfontosabb lépés.

5. Ahol lehetséges, akadályozd meg a korróziót

A korrózió a csapágyak természetes ellensége. Idővel, ha a csapágyak nedvességnek vannak kitéve, korrózió lép fel. Ez a futópálya megrozsdásodáshoz és végül a csapágy és a berendezés idő előtti meghibásodásához vezethet. Szereléskor a kesztyű viselése biztosítja, hogy az izzadság vagy más folyadékok ne kerüljenek a csapágyba. Kifejezetten korróziós környezetre történő tervezéskor a megfelelő csapágy kiválasztása kulcsfontosságú. Például a rozsdamentes acélból készült, tömítéssel ellátott csapágyak gyakran jó választásnak bizonyulnak akár a vegyi üzemekben is.

A rozsdamentes csapágyakat SS utójellel találod meg webáruházunkban!

6. Rendszeres ellenőrzés.

Ritkán fordul elő, hogy egy csapágy minden figyelmeztető jel nélkül meghibásodik. A túlzott zaj, a rezgés vagy a hőmérséklet növekedése mélyebb probléma tünete lehet. Ha egy csapágy bármilyen működési rendellenességet mutat, akkor azt érdemes gondosabban megfigyelni.

7. Keresed a szakértőket

Végül, ha kétségeid vannak, kérj szakértő segítségét. A Bearing Kft. szakértő kollégái tanácsot tudnak adni az adott alkalmazáshoz legmegfelelőbb karbantartási módszerekkel kapcsolatban.