Skip to main content

Kínálatunkban megtalálhatók az AMES Selfoil® szinterelt önkenő csapágyai.

De mik ezek? Hogyan készülnek, és hogyan biztosítják a folyamatos kenést? Ha benned is megfogalmazódtak a fenti kérdések, jó helyen jársz, alábbi cikkünkben mindenre megtalálod a választ.

GYÁRTÁS – PORKOHÁSZAT

Az iparban számos terméket állítanak elő porkohászati eljárással: forgácsolószerszámok keményfém lapkáit,  dugattyúgyűrűket, és az önkenő csapágyakat is. A folyamat során finom porrá őrölt fémeket, azaz fémporokat vegyítenek egymással, ezeket nagy nyomással a kívánt formába sajtolják, majd speciális kemencékben hőkezeléssel zsugorítják.

Ez utóbbi művelet a szinterelés, melynek során a különböző szemcsék újrakristályosodnak, szilárd diffúziós folyamat eredményeként kapcsolódnak egymáshoz. A porkohászati technológia lehetőséget biztosít arra, hogy fémes és nem fémes anyagokat is egymáshoz keverjen a gyártó. Így a hagyományos technológiával nem gyártható fémötvözetek is előállíthatók.

UTÓKEZELÉS – OLAJ IMPREGNÁLÁS

Az önkenő csapágy egy kenőolajjal impregnált magas porozitású (20-25%) fém alkatrész. A zsugorított termékek utókezelése során az alkatrészek pórusait olajjal töltik fel. A felhasználás során a csapágy és a tengely közé szivárogva ez a kenőanyag folyamatosan biztosítja az kenést a termék teljes élettartama alatt, csendes működést eredményezve. További kenőolaj alkalmazására emiatt nincs szükség, ezért rendkívül gazdaságos.

Az önkenő csapágy megbízható, mert nem hevül túl és több ezer órán keresztül kopás nélkül működik. Teljesítménye magas, akár 10MPa terhelésig és 8m/s sebességig működőképes.

ALKALMAZÁSI PÉLDÁK:

csúszóperselyek alkalmazása nagyon széles körű, itt van néhány példa.

  • Autóipari berendezések: indítók, elektromos ablakemelők, pedálok, ablaktörlők, üzemanyagrendszerek, hűtőrendszerek, kipufogógáz-visszavezetés (EGR), fékek, sebességváltó, tükrök, napfénytető, ülésrendszerek stb.
  • Közepes és kis teljesítményű villanymotorok és sebességváltók
  • Háztartási készülékek: mosógépek, ventilátorok, páraelszívók, borotválkozógépek, epilátorok, gyümölcscentrifugák, rotációs gépek, légkondicionálók, hordozható szerszámgépek, kávéfőzők, habverőgépek, porszívók, fűnyírók, kazánok stb.
  • Ház körül: zárak, garázskapuk, napellenzők, redőnyök, tolóajtók/ablakok, irodai forgószékek, gurulós kocsikerekek, zsanérok, bútorok stb.
  • Ipari ágazat: palackozógépek, faipari gépek, kertészeti gépek, automaták, kulcsmásoló gépek, varrógépek, ipari járművek, elektromos kapcsolóberendezések stb.
  • Egyéb piacok: orvosi, vendéglátóipari, ipari gépek, mezőgazdasági gépek, játékok stb.

A standard méretekről bővebb információt a AMES Selfoil® szinterelt önkenő csapágyai gyártói katalógusban talál.

A szinterezett alkatrészek utólagos megmunkálása alkalmasak, minden hagyományos megmunkálási művelet alkalmazható: esztergálás, marás, fúrás, menetvágás, köszörülés, csiszolás, tágítás, fényezés stb.

Ha te is ilyen praktikus megoldást keresel a gépeidbe válaszd ki webáruházunkban, vagy az alábbi gyártói katalógusban.

A standard méretekről bővebb információt a AMES Selfoil® szinterelt önkenő csapágyai gyártói katalógusban talál.

Bármilyen kérdés esetén keress bennünket bizalommal!