Skip to main content

Egy dolog szinte mindegyik gépben közös: a forgó elemek csapágyazása. A csapágyak az ipar nélkülözhetetlen szereplői, és a kenés segít a zökkenőmentes működésükben, a hosszabb élettartamban. Bár a világ szinte minden üzemében vannak forgó berendezések, és szinte minden karbantartó szakember ismeri a csapágyzsír-utántöltést, a csapágyak még mindig sajnálatosan elhanyagolt eszköznek számítanak.

A szakemberek csapágyak megbízhatóságának javítására irányuló vizsgálatai három gyakori csapágy kenési hibát azonosítottak:

1. Naptár bázisú zsírozás

A csapágyzsír-utánpótlás heti vagy havi egyszeri elvégzése ésszerű dolognak tűnhet. Végül is a rendszeres időközönként elvégzett karbantartás egy régóta ismert eljárás, amelyet minden szakember idejekorán megtanult. Még az gépgyártók is az időintervallumokon alapuló legjobb gyakorlatokat tanácsolják az eszközök maximális élettartamának biztosítása érdekében.

A probléma minden általános megoldással az, hogy figyelmen kívül hagyják a változók hatásait. Két motor a dobozából kivéve lehet, hogy ugyanolyan, de a végén teljesen más helyzetbe kerül. Míg az egyik forró és párás közegben landol, addig a másik hideg és száraz helyre kerülhet. Az egyiket nagy sebességű, alacsony terhelésű alkalmazásban használhatják, míg a másikat alacsony sebességen, de gyakori indításokkal és leállításokkal. A csapágyzsír pótlása csak a naptárban előírtak szerint gyakran vezet idő előtti meghibásodáshoz!

2. Túl- vagy alul-zsírozott csapágyak

A második hiba, amit mindannyiunknak el kell kerülnünk, az a túl sok vagy nem elegendő csapágyzsír. A túl sok zsír által nyomás keletkezik, amely a gördülőelemeket a folyadékrétegen keresztül a külső futófelülethez nyomja. Az ebből adódóan megnövekedett súrlódás és hőmérséklet drámaian lerövidíti a csapágy élettartamát. A nem elegendő kenőanyag nem tölti be kenő és szennyezés eltávolító hatását és így károsíthatja a csapágyat. Mindez élettartam-rövidítő hatással jár.

3. Szubjektív csapágy állapot vizsgálat

Mint minden munkának, a csapágy ellenőrzésnek is van helyes és helytelen módja. A kizárólag szemmel látható vagy füllel hallható jelzések túl szubjektívek ahhoz, hogy szakszerű összehasonlító következtetéseket lehessen levonni. A harmadik hiba, hogy kizárólag szubjektív információkra hagyatkozunk, pedig pontos, számszerűsíthető adatok is rendelkezésre állhatnának.

A modern karbantartási technológiában az automatizálás már nélkülözhetetlen megoldás.

Az automata kenőrendszerek lehetővé teszik a precíziós adagolást, így biztosítva, hogy a csapágyak és egyéb alkatrészek mindig megfelelő kenést kapjanak. Ezen kívül az automata kenőrendszerek használatával időt és takaríthat meg, hiszen nem szükséges manuálisan ellenőrizni és kenést végezni.

Ezek a kenőrendszerek pontosan és megbízhatóan végzik a kenést és akár még a mobiltelefonunkról is ellenőrizhetjük a kenőpontokat.

Az automatizált kenéstechnika használatával tehát a berendezések megbízhatósága javul, és a költségek is csökkennek, kiváló választás gördülőcsapágyaklineáris csapágyak és láncok precíz kenésére.

Válaszd ki a számodra megfelelő automata kenőpatront méret és kenőanyag szerint, vagy ha szeretnéd a jól megszokott kenőanyaggal használni, akkor feltöltjük neked!

Forrás: bearingnews.com