Ismerje meg legújabb cikkünkből a talaj összetételét, a szennyezett környezet fogalmát és annak hatásait a csapágyakra. Válasszon a különféle piacspecifikus csapágymegoldások közül úgy, hogy mezőgazdasági gépei megbízhatóan és magas teljesítményt nyújtva működhessenek!

Van egy régi mondás: „nincs növény szántóföld nélkül, nincs búza trágya nélkül”.
De mi a valódi természete ennek a megművelt földnek, amit a mezőgazdasági gépek forgatnak, lazítanak és formálnak?
A talajműveléstől a betakarításig számos vontatott gépet használnak a gazdálkodók a termelés elősegítésére. Ezek a gépek és még inkább azok a csapágyak, amelyekre támaszkodnak, közvetlen kapcsolatban állnak egy fokozottan szennyezett környezettel.

Mit értünk fokozottan szennyezett környezeten?

Kétféle szennyező anyag létezik:
Szilárd szennyező anyagok: föld, homok, kövek, de növényi maradványok és szénabála-zsineg is.
Folyékony szennyező anyagok: iszap, trágya, műtrágyák, de a mosáshoz használt tiszta víz is.
Ezek csiszoló (hulladék, zsineg) és/ vagy maró hatásúak (trágya, ammóniumtrágyák) is lehetnek.

Koncentráljunk a talajra, de mi is az valójában?

A megművelt föld szilárd alkotóelemeket (ásványi és szerves anyagokat), folyadékokat és gázokat tartalmaz. A pórustér (a szilárd alkotóelemek közti tér) a teljes térfogat 50% -a, amit víz vagy gáz tölt ki. Az ásványi alkotóelemek – vagy az ásványi rész – a kőzet fizikai-kémiai lebomlásából származnak. A szerves alkotóelemek – a szerves rész – a növényi, állati és mikrobák (gombák, baktériumok) lebomlásából származnak. Ez a rész képezi azt a humuszt, amelyre a növények növekedéséhez szükség van.

Ha részletesen megvizsgáljuk az ásványi részt, akkor az különböző szemcseméretű elemekből áll, beleértve:

  • szemcsék és kövek (szemcseméret> 2 mm)
  • homok (20 μm-0,2 mm)
  • mész (2 μm-20 μm)
  • szemcsés agyag (<2 μm)

Mindezek a részecskék veszélyt jelentenek a csapágyakra.

Hogyan hat a szennyezett környezet a csapágyakra?

A szennyező anyag amortizálja a csapágyak külsejét (ütődés, súrlódás), de csiszoló hatással vannak a tömítések külső részeire is: a tömítések előtt robusztus pajzsokat használnak, hogy megvédjék azokat.
Minél kisebb a szemcseméret, annál könnyebben jut az anyag a tömítésekhez. A homokot több ajakos tömítésekkel állítják meg. A legfinomabb részecskék számára, amelyeket a tömítések külső ajkai nem tartanának távol, statikus zsírgátakat alkalmaznak.

A szennyezés sokfélesége miatt és a gép hatékony működése érdekében a csapágyakat speciálisan erre a környezetre kifejlesztett tömítésekkel kell ellátni. Számos változat létezik, attól függően, hogy a csapágy hol fog elhelyezkedni a gépben (az egyszeresektől, a megerősített hármas ajakú tömítéseken át, akár a 8 ajakos tömítésekig). Ezenkívül ezeket a részeket a gömbgrafitos öntöttvas csapágyakra kell rögzíteni, hogy a szilárd szennyeződéssel szemben szükséges robusztusságot elérjék.

Néhány gépen akár 100 csapágy is lehet, így könnyen belátható, hogy miért fontos a megfelelő csapágyak kiválasztása. Az NTN-SNR csapata több, mint 2000 mezőgazdasági alkalmazásra specializált megoldást dolgozott már ki és évente 4 millió csapágyat értékesít ebben a szektorban. Tudjon meg többet az NTN-SNR mezőgazdasági megoldásairól ITT!

További információkért keresse szakértő kollégáinkat bizalommal vagy látogasson el az NTN-SNR magyarországi honlapjára!

Forrás: ntn-snr.com

×

Nagykereskedelmi webáruház!

Az áruházat csak regisztrált, szerződéses partnereink használhatják!

×

WHOLESALE WEBSHOP

THIS WEBSHOP ONYL MAY USE OUR REGISTERED, CONTRACTED PARTNERS!