A csapágyak elhasználódása, mint minden mozgó alkatrészé, természetes folyamat. Azonban nagy sebességű alkalmazások esetében ez a folyamat is felgyorsulhat, ha nem tesszük meg a szükséges óvintézkedéseket.

A két fő tényező, ami ebben az esetben lerövidítheti a csapágy élettartamát a nagyobb súrlódási együttható és ezáltal a megnövekedett hőtermelés. Óvintézkedések nélkül ez a csapágy csúszását, rezgését, deformálódását vagy akár törését is okozhatja. Ez a karbantartási költségek növekedéséhez és nem tervezett leálláshoz vezet.

Szerencsére a bevételkiesés megelőzhető a megfelelő csapágyak használatával és a következő megelőző intézkedések alkalmazásával:

Megfelelő kenés biztosítása

A súrlódás csökkentésének leghatékonyabb módja a csapágy megfelelő kenése. Ráadásul ezzel redukáljuk a kopás egyéb formáit is, így megnöveljük a csapágy hasznos élettartamát.

Első lépésként meg kell határoznunk a kenés módját és gyakoriságát. Ezeket a lehetőségeket már maga az alkalmazás kialakítása is behatárolja.
El kell dönteni, hogy a kézi, illetve az automata kenést, esetleg önkenő csapágyakat választunk. Ezt követően a csapágy igényeihez igazítva meg kell határoznunk a kenőanyag mennyiségét és minőségét. Különös figyelmet fordítva arra, hogy a különböző működési sebességek különböző viszkozitású kenőanyagokat igényelnek. A mennyiségeket tekintve a túl sok és a túl kevés kenőanyag egyaránt káros a csapágy élettartamára nézve. A túl sok zsír a csapágy csúszását, a túl kevés pedig súrlódást és a csapágy deformálódását, törését eredményezi.

TIPP: Itt ajánlanánk figyelmében a simalube egypontos és többpontos automata kenőrendszereit, melyek nem csak a karbantartási időt, gyakoriságot és költségeket csökkentik, de a csapágyak hasznos élettartamás is jelentősen megnövelik.

Ügyeljen a terhelésre

A megfelelő kenés mellett a terhelés is nagyban befolyásolja a csapágy élettartamát, ezért érdemes meghatározni az alkalmazás terhelési követelményeit mielőtt egy adott csapágy mellett döntünk.
A túl alacsony terhelés megnöveli a csúszás valószínűségét, ami a csapágy károsodását okozhatja. A túl magas terhelés pedig csapágyrezgést és -zajt okoz, ami az alkatrész meghibásodásához, repedéséhez és töréséhez is vezethet. A problémák elkerülése végett össze kell hangolni a csapágy teherbírását az alkalmazás terhelési követelményeivel.

Találja meg az Ön igényeinek megfelelő nagy sebességű csapágyat

Az alkalmazáshoz megfelelő csapágy nem csak a hatékony működést segíti elő, de csökkenti a karbantartási költségeket, a váratlan leállásokat, ezáltal pedig az esetleges bevételkieséseket.

TIPP: Az NTN-SNR ULTAGE prémium precízióscsapágy-sorozata minden alkalmazáshoz tökéletes választás. A nagyobb fordulatszámának köszönhetően biztosítja a magasabb termelékenységet, a hosszabb élettartam miatt a nagyobb megbízhatóságot és a komibált, nagy sebességnek és merevségnek köszönhetően a nagyobb hatékonyságot.

Amennyiben nem biztos benne, melyik csapágy és kenési mód lenne sz Ön számára tökéletes, kérje szakértő kollégáink segítségét!

Forrás: bearing-news.com

×

Nagykereskedelmi webáruház!

Az áruházat csak regisztrált, szerződéses partnereink használhatják!

×

WHOLESALE WEBSHOP

THIS WEBSHOP ONYL MAY USE OUR REGISTERED, CONTRACTED PARTNERS!